Data opslag

Aan dataopslag worden door organisaties verschillende eisen gesteld die variëren in benodigde schaalgrootte, snelheid en kosten. OpenStack Data Opslag biedt organisaties de mogelijkheid om met één opslagsysteem het traditionele SAN (Storage Area Network) aan te vullen waardoor op een efficiënte wijze aan alle eisen van dataopslag kan worden voorzien.

OpenStack Data Opslag ondersteunt namelijk zowel de opslag van data in blokken (block storage) als in objecten (object storage). Zowel met block- als object storage wordt in OpenStack een programmeerbare API gebruikt waardoor direct zelf toegang tot de opslaggegevens wordt verkregen. Er wordt dus geen bestandssysteem gebruikt.

Block storage geeft, zonder dat er een bestandssysteem wordt gebruikt, toegang tot de hardware laag van het opslagsysteem. Er worden namelijk geen bestanden opgeslagen, maar precies even grote blokken data. Doordat de tussenlaag van een bestandssysteem ontbreekt, geeft block storage vaak de beste performance. Maar omdat er een bestandssysteem ontbreekt moet de applicatie die de gegevens uit de block storage gebruikt zelf goed ingericht zijn om te achterhalen hoe de opslaggegevens bewerkt zijn en weer opgehaald kunnen worden. Block storage is vooral goed toepasbaar bij database toepassingen en wordt daarnaast in OpenStack gebruikt voor de opslag van virtuele disks en virtuele machines.

Een andere optie is de mogelijkheid van ‘opslag van objecten’ (object storage). De gegevens worden niet als bestanden opgeslagen en ook niet als even grote blokken ruwe data. Object storage slaat gegevens in zijn geheel op als een object op een harde schijf. Het object kan ook alleen weer in zijn geheel worden opgevraagd of aangepast.

Deze opslagmethode is geschikt voor informatie die grenzeloos moet kunnen groeien, zoals bij back ups, archivering en statische web inhoud zoals plaatjes, video’s en scripts. Het is uitermate geschikt voor het opslaan van enorme hoeveelheden gegevens op (relatief) standaard hardware en is daarmee een kosteneffectieve oplossing.